Veckans portföljtransaktioner

23.10.2021

Mina tankar gör alltid din egna analys.

Det blev som vanligt lite transaktioner i portföljen.

                                     Försäljningar

Kindred

När Kindred kom upp i 120 valde jag att sälja den helt. Jag tror den kommer ha en tuff period på marknaden och inväntar bättre tillfälle att komma in. Det är ett fantastiskt bolag men nu har jag dem på PE 17 för 22, det är inte dyrt för ett bolag som växer som dem. Det är ett bolag jag verkligen tror på långsiktigt, men tror jag kommer få bättre ingångslägen.


                                     Köp

Byggmax

Jag köpte på 80 efter den fina rapporten. Med facit i hand var jag för tidigt ute.

Anledningen till att jag köpte var att jag tror nästa år kommer gå ner lite i vinst, men därefter tror jag de kommer återgå till en väldigt fin tillväxt. Jag tror dock inte de kommer tappa så mycket som en del analytiker tror. Jag tror den stor anledningen till att vi får handla den så billigt är Swedbanks analytiker som har haft fel om aktien i 2 år snart , ständigt underskattat den.

De växte fint under många år fram till de misslyckade förvärvet av skånska byggvaror, därefter hade de jobbig balansräkning och lönsamhetsproblem i skånskabyggvaror delen. De har fått ordning på skånska byggvaror och balansräkningen är i fantastiskt skick.

Byggmax växte med 9 procent marknaden krympte alltså tar de marknadsandelar.

Utrymme för förvärv med den excellenta balansräkningen.

Nya marknader att växa tack vare de förvärv som gjorts.

Tror de kommer höja marginalerna när virkespriserna sjunker så kommer de inte sänka priserna i samma takt.

Iom ett förvärv de har gjort så kommer de också sälja kackel de blir då mer buisness även på vintern

Fortsatta återköp när aktien är billig ger bra avkastning på investerat kapital.

Tror jag hade kunnat ha mer is i magen med detta inköp, men det är något jag måste jobba med.  Tror inte denna aktie kommer sticka iväg närmaste tiden. 

Varför jag valde att plocka in den var att nu blev jag helt säker att deras turnaround blev komplett efter förvärvet av skånska byggvaror. Jag tror de kommer ha riktigt bra tillväxt många år framåt, tycker de gör allt rätt just nu.

Enquest

Är en oljeproducent som inte har stuckit iväg fastän den kommer spruta ut pengar, kommande åren. Igår fick de klart med förvärvet av GE ett fält som de förvärvat 26% av. Att detta ska bli helt klart har legat som en tyngd över aktien. De har haft vissa problem med produktionen på vissa fält så förra rapporten var en besvikelse, särskilt när deras IR är aktiemarknadens sämsta. Men det är därför bolaget är så billigt. Med oljepriset som är idag kommer de ha ett fritt kassaflöde som i runda slängar är lite högre än marknadsvärdet på bolaget. De har även förlustavdrag på 26 miljarder de kan använda sig av så de inte behöver betala skatt. Jag märker att oljebolagen backat lite senaste veckan trots fortsatt uppgång i oljepris. Vet inte om det är rädslan att de kommer på några tokerier på miljömötet i Glasgow nästa vecka. Enquest är ett bolag som inte hängt med i oljeracet sista tiden om du står ut med världens sämsta ir och bara rapporter två gånger om året. Så kan detta vara ett bra köp. En VD med mycket skin in the game.


Hoppas ni får en trevlig helg!