Varför förvaltare ej slår index

17.09.2021
Ej investeringsråd gör alltid din egna analys.


Det är väldigt svårt för aktiva förvaltare att slå index över tid. Du kan se förvaltare slå index under en vis period när deras fonusbranch gått bra, dvs du har en fastighetsfond och fastigheter utklassar index ett år chansen är stor att din fond då slår index det året. Vaför slår då inte aktiva förvaltare index?

 
Avgift

Om börsen i snitt avkastar 8% per år är du i ett ordentligt underläge om tar en avgift på 1,5%

 

inflöden och utflöden

De flesta fonder är dagligt handlade det innebär att folk köper och säljer fonden varje dag. om folk köper måste förvaltarna köpa fler aktier, om folk säljer måste förvaltarna sälja aktier. När tror ni folk säljer? Svaret är när börsen gått dåligt dvs den är billigare så måste förvaltaren sälja aktier. Kommer ihåg nör jag lyssnade på Peter Norrhammar Länsförsäkringars legendariska fastighetsförvaltare som satt och var nästan gråtfärdig i avanza podden, när han fick frågan mitt under corona krashen på börsen hur det kändes att sälja dessa fina fastighetsbolag när priset fallit med 50% på flera av dessa fina bolag.
Peter Norrhammar kunde bolagen kände bolagen utan och innan, han visste det var  ett köpläge han kanske inte skulle få igen, men han fick sälja. Peter Norrhammar lämnade snart därefter för förvaltning med ett annat mandat.
När köper folk fonder? När fonden gått bra och tillgångarna är högre värderade  dvs skulle gissa att nu är det inflöde i fastighetsfonder problemet är att nu 1,5 år senare är kurserna 100-200% högre.
Sedan leder dessa ständiga in och utflöden att du tvingas ha stora likvida bolag som går att sälja med kort varsel. Varför tror ni att sagax,balder, sbb är största bolagen i alla fastighetsfonder. Svårt att ha edge i de största bolagen. Om de tillsammans med Castellum väger 30 procent i alla fastighetsfonder kanske man kan välja äga dessa bolag för exponering mot fastigheter? 

Ej koncentration
ofta har en förvaltare direktiv att de inte får ha mer än 10 procent i ett bolag, samt att de ofta har mellan 30-50 bolag i sin fond gör att det är svårt att avika allt för mycket från index.

Ej fullinvesterad
En fond är oftast inte fullinvesterad för att kunna parera uttag i fonden. Du jämför dig med ett index som är fullinvesterat så om den aktiva förvaltaren är investerad till 0.95 så gör det stor skillnad i längden. 

jämförsmånadsvis därför säljare
Spelar ingen roll hur duktig förvaltare du är så jämförs du ändå på månadsbasis mot andra. Det är därför svårt att ha någon längre tidshorisont, det är där jag tror du skulle kunna h stor fördel mot index, eftersom det stora felet mr market gör är att den är för kortsiktig. Detta gör att förvaltare får använda mer momentum strategi och deras besök i poddcaster och tidningsinterjuver mest handlar om att sälja innehav. Därför enligt min åsikt lyssna ej på förvaltare de är säljare som är pressade att leverera varje månad!

 De förvaltare jag följer är Wilhelm gruvberg och Stefan Ros men de båda driver hedgefond med mer fria direktiv. Wilhelm gruvbergs fond är desutom stängd så han slipper in och utflöden.