Vad är nedsidan?

01.12.2022

Jag hittade en gammal lista på Börsdata där jag fyllt i i mina innehav. Såg att jag då ägde flera bolag som backat 50-80% i år. Listan är nog två år gammal, mycket har ändrats sedan dess. Samtliga dessa bolag trodde jag då hade låg risk. Det bolag som har backat mest av dessa är BHG, i år är aktien ner 80%. Jag såg ett bolag som växt i rasande fart med stabil huvudägare(EQT) som kommit ned i värdering ett köp tillfälle. Sedan vet vi alla vad som hänt sedan dess med uppöppning av samhället, höjda räntor, sämre kassaflöde, lageruppbyggnad  allt sämre balansräkning osv. Var det låg risk då? nä förmodligen inte. Jag hade fel. Idag tänker jag annorlunda när det gäller låg risk. Billigt bolag med bra kapital allokering, starka stabila kassaflöden, fin balansräkning. Ett bolag som IPCO tex som handlas till stor rabatt på sitt NAV även om oljepriset skulle sjunka så skulle deras aktiekurs sjunka ännu mer så de skulle kunna återköpa sin aktie ännu billigare med sin fina balansräkning. Eller göra värdeskapande förvärv iom att priserna på marknaden går ner med ett sämre oljepris. 

Jag tycker tex inte EVO är ett lågrisk aktie nu inte kollat noga på den men handlas väl till PE20 nästa år och PS 10 eller liknande. PS 10 blir aldrig billigt enligt mig och finns inget som garanterar deras marginaler i framtiden. Där det finns pengar kommer även konkurrens komma. I en snabbväxande teknikbranch som de verkar i kommer även det ske större förändringar vilket inte garanterar att de är på topp i nästa skifte. Kanske är i GTA vi spelar Casino i framtiden eller liknande vad vet jag. Det jag vet är att olja kommer vi använda om 20 år och IPCO kommer fortfarande producera från sina tillgångar och priserna kommer av allt att döma vara högre.

När jag köper aktier numera börjar jag med att fråga mig vad är nedsidan. Jag kollar först på värdering, finns det nedsida i den. Sedan kollar jag på hur kapitalallokeringen ser ut är den värdeskapande. Är affärsmodellen hållbar kommer de kunna behålla eller ta marknadsandelar. Hur ser tillväxten ut framåt?. 

Sedan behöver det inte vara en fördel vara i en växande marknadsnich detta kommer attrahera konkurrens. Kan i vissa fall vara fördel vara i en krympande marknad, där man kan ta allt större marknadsandelar billigt, och i många fall öka marginaler pga mindre konkurrens.