Vad är min edge?

08.04.2022

Om man vill utvecklas och bli bra på något är det viktigt att förstå sina styrkor och svagheter.

Sedan fundera över hur man ska jobba för att spetsa till styrkorna och vilka svagheter kan man helt enkelt klara av att leva med.


Ett exempel kan vara Leo Messi är världens bästa dribbler och avslutare det är hans styrkor, men det defensiva närkamspelet är hans svaghet. Är det bättre att han lägger tiden på att utveckla sin svaghet det defensiva närkampsspelet eller sina styrkor. Detta kallas nyckelteorin jobba med dina styrkor. Annars blir du jämdålig på allt. Sedan kan det vara svagheter som man behöver jobba på, hade hans svaghet varit skottet hade han varit tvungen jobba på det.

 
Min svaghet när det gäller investeringar är att jag är för aktiv. Det var inge kul att se rapporten man fick från Avanza hur mycket man hade omsatt varje månad. Jag försöker få ner pengarna jag lägger på Courtage. Mycket är skalande och fylla på inom portföljen, jag säljer något gått upp och köper sådant som gått ner som jag ser mer värde i. Det är detta jag ska försöka dra ner på, och försöka hålla bolagen tills de är för högt värderat och jag kan sälja av det helt.
För så resonerar jag med alla bolag jag har dem bara tills jag inte kan räkna hem dem.  

Jag måste bli ännu bättre på att räkna på bolag och kunna göra det snabbare. tar mycket tid när jag räknar och fastnar ofta på saker, och måste fundera och fråga vänner. 

Styrka är att jag är orädd, jag använde all belåning jag kunde komma över i corona krashen ökade belåning även under krigskrashen. Detta kan ochså slå tillbaka om det fortsätter falla ännu mera, men hittils har strategin funkat.

Jag vågar  vara kvar i bolag fastänn kursen går dåligt så länge jag tycker bolaget fortsätter prestera.

En annan styrka är att jag släpper bolag när de blir för dyra. Ofta har jag fått se dem fortsätta upp ännu mera efter jag släppt dem men i många fall har de fallit under den kurs jag sålde dem för. Så är fallet med bolag som Instalco, Embracer, Sdiptech osv.

En annan styrka som jag haft i vad jag än har försökt bli bra på är att hitta vilka man ska lyssna på. Vilka är duktiga på riktigt på att hitta case och vilka har bara haft några bra år pga den extrema bullmarknaden.

Jag är duktig på att sortera information och vilka är bra på vilka saker, vem kan mycket om något och vem  ska man lyssna på inom vilket område.

Nästan alla bolag jag äger har jag snott iden från någon annan, men jag har själv räknat på dem och har en uppfattning vad bolaget är värt. Det måste man ha, man kan inte bara trycka på köpknappen för att någon annan äger ett bolag, man måste läsa kvartalsrapporter själv och räkna på värdering och förväntad tillväxt osv.

I mitt fall är båda mina svagheter något jag måste jobba på.

Jag läser mycket böcker och värdering, jag lägger mycket tid på läsa kvartalsrapporter. Det är min strategi för att utvecklas. Och fortsätta fråga när jag fastnar på något jag inte förstår.

 När det gäller min höga aktivitet, så har jag en regel att jag inte får logga in mer än en gång per dag på Avanza. Jag får inte sälja eller skala i ett bolag föränn det når min riktkurs.