Vad är i ditt flöde?

25.05.2023

Alla vet att vi blir påverkade av vår omgivning och all den information som finns runt oss.

Tror det är viktigt att tänka på när det gäller investeringar. När jag köpte Enquest, AOI, IPCO var jag ganska färsk på oljeområdet. Jag började följa alla trådar om dessa bolag på Börsnack, Discord, Avanza forum. I dessa forum hyllades bolagen mestadels och om någon kom med något negativt om bolaget fick de höra vad gör du i tråden om du är negativ osv. Om jag bara får läsa positivt om bolaget hur påverkar det mig? Ja jag älskar bolaget efter en stund:)

Sedan följde jag Eric Nutall och Josh Young två kunniga herrar som drev oljefonder. Jag fick höra om deras positiva syn på bolagen och oljepriset. Deras information var inte objektiv de har en agenda precis som de på forum som vill driva upp kursen. Detta gjorde att jag blev ännu mera positiv till oljan.

Ett tag hade jag verkligen 100% oljeexponering. Det är inte optimalt ur riskperspektiv:) Jag har gjort många misstag under mina 5-6 år som investerare men inte blivit straffad alls lika mycket som jag borde. Vem hade ett tag 40% av portföljen i EVO och Embracer? Det var jag.

 Jag har många gånger tidigare lyssnat på förvaltare och blivit helt såld på när de snackat upp bolaget utan att ha gjort någon egen research tryckt på köpknappen. Men tack vare att det var Bullmarknad och allt gick upp och många andra gjorde likadant funkade det. Nu är läget annorlunda. Nu måste man tänka själv, det finns inte en bullmarknad som lyfter alla båtar.

Tidigare kollade jag forum först vad som sas om bolagets rapport innan jag läste nu försöker jag helt undvika alla dessa forum i samband med rapporter. 

Tycker twitter är bättre blir  inte små klickar som  kommunicerar med varandra där, men man ska ändå vara aktsam här att hamna i samma situation. Men man får kontakt med ett bredare grupp av människor med olika åsikter. Jag får mycket mer ifrågasättande av mina bolag något jag uppskattar, ibland inser jag att jag har fel eller så kanske jag stärker min tro på bolaget när jag får diskutera kring det.

Inget fel med börsnack, discord, avanza forum, twitter om du kan urskilja vilka som kommer med bra ideer och vilka som du kan lära dig av och vilka som talar i egen sak. Men du ska aldrig lyssna på vad någon säger utan att kolla upp det själv. Det gäller samma med vad jag skriver:)

Jag tror det är mycket bättre att skapa sin egna åsikt genom att läsa kvartalsrapporter i lugn och ro sedan kan man diskutera med utvalda personer som ochså är intresserade av bolagen. Tror ochså man lär sig mer av att försöka förstå bolaget och förstå kvartalsrapporter så. 

Jag har ändå några få utvalda som jag diskuterar oljebolagen med, det funkar mycket bättre för mig. Jag är fortfarande positiv till oljebolag som grupp men har kanske 40% exponering nu. Vilket fortfarande är mycket jag vet:) 

AOI är tillsammans med EG7 mitt största innehav.