Prestation istället för resultat

13.08.2023
I min ungdom var jag en duktig idrottare i en individuell sport. Jag var ochså en riktigt dålig förlorare, jag kunde bete mig riktigt illa efter och under matcher. 


Värst var jag nog ändå mot mig själv! Även om jag spelade bra och förlorade kunde hela dagen vara förstörd jag slängde saker omkring mig och isolerade mig efter förlust. Det blev alltvärre och i 18 års åldern var det inte kul att tävla längre, fick ångest innan tävlingen började.

 Jag la av trots att idrotten varit min passion och liv. jag började som tränare i samma sport och på en utbildning fick jag lära mig något nytt, att fokus skulle vara på prestation och inte resultat.

Det vill säga att idrottsutövarens mål på kort och medelång sikt ska vara på prestation sedan kan man ha resultatmål men det ska vara på lång sikt.

 
Om vi tar ett exempel för ett 10 årigt fotbollslag ska målet för en turnering tex kunna vara: ligga rött i våra positioner, försöka passa bollen med högst 3 tillslag, att hela tiden göra oss spelbara för den som har bollen. Det är vad vi utvärderas oss utifrån istället för fokus på hur många matcher vi vann. 

 Sedan följs det prestationsmål av ytterligare som ytterligare stegrar proggressionen, som leder mot kravanalys mit sporten de utövar. Sedan ian resultatmål vara att kvalificera för junioralsvenskan när man är 15.

 
När man lär andra så lär man sig själv är något jag tror mycket på. Tack vare att jag använde detta fick jag tillbaka kärleken till min sport och har gjort allt annat i livet lättare tackla.


Framförallt får man ett mycke bättre utvekling. Man kan jobba mer långsiktigt. Säg att jag behövde ändra min swing i golf något som skulle göra mig sämre 1-1,5 år men sen skulle kunna ta mig till nästa steg i min golfkarriär så hade inte det gått om mitt 100% fokus var nästa tävling i katrineholm där jag inte kunde hantera att förlora mot mina lagkompisar. När egentligen mitt huvudfokus skulle vars på kortsiktiga prestationsmål som leder till mitt första resultatmål att vinna PGA tour tävling på 5 år

Nu kan jag förlora matcher men vara nöjd för jag har tagit mig vidare i det jag jobbar med och min insats var bra, men motståndaren var bättre. Tagit mig närmare mitt resultatmål som i idrott är 10 år bort.


Hur använder jag detta i investeringar?

 Till att börja strukturerar jag mitt lärande. väljer olika teman som jag fokuserar på att lära mig mer koncentrerat. Jag vet att jag har lång väg att vandra innan jag anser mig vars duktig på detta.

 Sedan om jag gör en investering som inte blev bra resultatmässigt men tankegången och processen innan min investering var bra så får jag ändå vara nöjd. Ser ett år tillbaka från idag är min portfölj back. Det är överlägset min sämsta period under de 5-6 åren jag investerat. Hade jag haft ett resultatmål hade jag kanske ändrat helt strategi, nu är jag nöjd med min portfölj och mitt agerande fastän pengarna blir färre. 

 Har man inte detta fokus är det svårt att inte få hybris under bra perioder och tappa självförtroende under tunga perioder.

 Corona året slakta jag och gjorde resultat jag aldrig mer kommer kunna göra. Men jag visste jag var nybörjare och kass, jag förtjänade inte de vinster jag fick. Hade jag varit resultat fokuserad då hade jag nog fått hybris och fått svullskalle och bränt pengar genom gått emot marknaden när det vände och det högvärderade sjönk.

 Jag är så glad jag hittade investeringar för det är något jag älskar och känner jag kan utvecklas säkert 50 år. Hoppas iaf när jag är 90 jag kan säga att jag är bra på detta men är inte säkert jag kommer känna det ens då. Men jag kommer njuta varje jag får utvecklas och lära mig nytt tillsammans med er alla fantastiska på finanstwitter!