Nytt projekt

31.10.2021

Jag tänkte starta ett nytt projekt du ska få följa på bloggen. Som ni vet är jag väldigt snål när det kommer till värdering. Detta gör att jag missar många bolag, och att jag missar hela resan på fina bolag när jag säljer när de blir för dyra.

Så jag ska starta en Buy and hold portfölj på Nordnet. 12 fantastiska bolag som jag alltid kommer hålla. Kommer lägga månadssparandet i två år till denna portfölj. denna portfölj kommer jämföras på månads basis mot min aktiva Avanza portfölj. Kommer även lägga ut Shareville länk när jag får det att fungera.

När jag letar bolag till denna portfölj har jag följande krav på bolagen.

Ägarstyrda

För mig är denna oerhört viktig, det leder ofta till att man tänker mer långsiktigt, inget kvartalsoptimerande.  Jag gillar när VD sitter i båten med mig och jag vet att han eller hon är ännu mer mån än mig att bolaget ska leverera på lång sikt. Ägarstyrda bolag kommer generellt alltid leverera än tjänstemanna styrda bolag.

Lång väg att vandra

Det ska finnas utrymme att fortsätta växa, en växande marknad eller stor marknadsandel att ta. 

Vallgrav

Om man har en längre horisont på ägande i ett bolag blir deras vallgrav viktigt, att de har en konkurrensfördel gentemot sina konkurrenter. Det kan vara att de har billigare produktion än konkurrenter, bättre produkt, eller att man äger det enda stenbrottet i staden.

Bra avkastning på investerat kapital

De ska kunna får bra avkastning på sina investerade pengar, då kan man växa bra och lönsamt långsiktigt.

Bra kapital allokering 

Finns många svenska bolag som delar ut för mycket pengar, pengar som de kunnat använda för att växa organiskt eller via förvärv. Om ett bolag kan få 20-30% avkastning på investerat kapital och det finns utrymme att köpa det ge inte pengarna till mig via utdelning.

Kommer presentera ett bolag om dagen under dagens spaningar tills jag har mina tolv bolag.