Morgonrapport 8/11

08.11.2021

Godmorgon!

Bara mina egna tankar gör din egna analys.

Winter is coming, jag tror många bubblor kommer spricka. Det jag tror kommer ta död på dem är höjda räntor eftersom inflationen kommer vara högre än någon kunnat förutspå. Jag tror många tillväxt bolag med fantasivärderingar kommer ta massivt med stryk när avkastningskraven ökar. Slår pendeln över för långt står jag där beredd att handla. I slutet av en bulltrend tjänar de som tar mest risk, mest pengar, men när det smäller vem vill man då hålla i hand.

Jag tror den man ska hålla i hand kan vara Fredrik Lundberg. Vilken bank i världen utifrån min kunskap tar minst risk  Handelsbanken, vilken bank äger Lundberg just det Handelsbanken. I sitt investment bolag äger Fredrik Lundberg också Skanska ett byggbolag som har mycket verksamhet i USA, där de stora infrastrukturpaketet kommer sätta ordentlig fart på deras försäljning. Sitt egna fastighetsbolag och hufvudstaden som båda har fantastiska balansräkningar. Holmen som äger mycket skog vars värde kommer drivas på av inflationen. Jag tror alla dessa bolag kommer kunna dra nytta när det smäller och kunna nyttja de konkurrenter som tagit mer risk.

Det man också får är att man får Fredrik Lundberg som stockpicker, han vet vart värdena är i hans bolag, är något lågt värderat så ser han till att de återköper aktier och han köper med sina investmentbolag. För i realiteten styr han både lundbergs och Industrivärden. Lundbergs är största ägare i Industrivärden. Jag har läst boken tronstriden som handlar om maktkampen i Industrivärden som Lundberg vann. Man kan tycka hur man vill om hur det gick till men han vann, jag gillar vinnare. Industrivärden är ett fint investmentbolag som har kraftigt minskat skuldsättningen sedan Fredrik Lundberg tog över, jag tror det är mer proffsigt ägt numera och som jag nämnt tidigare föredrar jag alltid ägarlett framför tjänstemanna styrt. De stora innehaven i Industrivärden är Handelsbanken, Volvo, Sandvik, alla lågt värderade.


Detta är en lång presentation men Lundbergs är ett nytt val i min Buy and Hold

klarar de de 6 kriterierna?

Ägarlett?  Fredrik Lundberg äger 42,3 % av bolaget och har 71% av rösterna.

Lång väg att vandra? När Fredrik Lundberg lämnar över kommer hans döttrar fortsätta driva bolaget med järnhand. De kommer nog finnas för alltid.

Bra kapital allokering? Lundbergs delar inte ut lika stor del av vinsten som andra investmentbolag, något jag gillar. Det är väl bättre att Fredrik Lundberg investerar pengarna än mig:) Gillar att de återköper aktier i bolagen när de är lågt värderade. Lundbergs hade inte varit så framgångsrikt som det är om inte Fredrik Lundberg hade varit en fantastisk Kapital allokerare.

Moat? Kan inte se att de har någon direkt Moat, de ska vara att de har säkert en hel del information till sina bolag så de vet när de ska öka positionerna i dem..

På avkastning på investerat kapital? 4,8% i snitt senaste 5 åren. Men jag vet inte om det är relevevant att kolla på detta i ett stort investmentbolag.

Värdering

Bolagen i Lundbergs och Industrivärden är lågt värderade förutom Indutrade och Holmen. Men det är inge fantasi värderingar och de är kvalitetsbolag. Lundbergs handlas till premie 1,73% och Industrivärden handlas till rabatt 7,44%. Jag kommer iaf vänta till Lundbergs är på rabatt innan jag handlar.

Råvaror och terminer

  • WTI CRUDE 82,22 +1,14%
  • BRENT CRUDE 83,62 +1,06%
  • KOPPAR 9,506 +0,08%
  • SILVER 24, 270 +0,45%
  • GULD 1,818+0,47%
  • OMX 30 -0,12%
  • NASDAQ -0,24%

Dagens Poddtips är ett videotips senaste Marketcall avsnittet med Eric Nutall som gäst. Ta med er att han pratar i egen sak. Men delar hans bild av de mesta han säger. Äger inget av de bolagen han äger de tre jag äger är billigare helt enkelt.

https://www.bnnbloomberg.ca/market-call

Dagens lästips Geniet Professor Kalkyl delar med sig av Bill Millers 5 tips för en investering.

https://twitter.com/Prof_Kalkyl/status/1457409459903508485/photo/1

Hoppas ni får en fantastisk dag!