Morgonrapport 4/11

04.11.2021

Godmorgon kära läsare!

Bara mina egna tankar, gör din egen analys.

Ambea levererar en fin rapport. Ett bolag som jag följer med intresse. Mycket för att Gruvberg gillar dem. Vid första anblick så tyckte jag resultat och kassaflöde såg bra ut. Däremot har antalet platser inom de olika verksamheter sammantaget minskat för koncernen. Ska kolla närmare på rapport och lyssna på rapportpresentationen senare

Strax rapporterar Aspire som jag har cirka 7 procent av portföljen i. Förväntar mig fortsatt stark tillväxt, från dem ett väldigt fint bolag som tar mycket kostnader nu för fortsatta expansioner över hela världen.

Buy and hold bolag

IPCO

Lundinfamiljen har lyckats skapa mycket värde genom åren. Detta är i mitt tycke deras kronjuvel. De har produktion iaf i 17 år av sina fält, beroende på hur de går med Blackrod kan de ha produktion ytterligare 30 år.  Detta måste vara dyrt? Nja lite drygt 2ggr fritt kassaflöde om vi håller oss på denna oljepris nivå. 

Nyckeltal

Fritt kassaflödes yield för 2022 30-40% beroende på oljepris
Nettoskuld/ebita 0,6

klarar de de 6 kriterierna?

Ägarlett? Adam Lundin är ordförande och Lundin familjen har ett rejält ägande i bolaget.

Lång väg att vandra?  Oljebehovet kommer öka närmaste 10 åren vi kommer vara beroende av oljan minst 30 år till. Samtidigt så läggs det inte lika mycket pengar på att borra efter ny olja. Så min tanke är att priset kommer hålla sig på en hög nivå många år framåt.

Bra kapital allokering?  De har gjort cirka ett betydande förvärv per år. De har fövärvat till bra multiplar. Nu när tillgångar är dyrare medans deras egen aktie är billig så väljer de att återköpa 7% av aktierna. Lundinarna har en historia av att vara contrarian och göra fina affärer, så litar fullt ut på deras kapitalallokering.

Moat? Tänker att deras moat är behovet av olja som kommer finnas och att de äger tillgångar.

På avkastning på investerat kapital? Här har de väldigt lågt 3,4% i snitt senaste 5 åren förstår inte riktigt hur det blir så lågt för oljebolagen. Men väljer att se förbi det.

Värdering

2-3 ggr fritt kassaflöde för 2022 samt att VD Mike Nickolsson sa att han förväntar sig att de har en högre produktion och kassaflöde 2025.

Råvaror och terminer

  • WTI CRUDE  80.12 --0.92%
  • BRENT CRUDE 81.53  -0.56% 
  •  KOPPAR 9,538.75 +0,85%
  • SILVER 23,573  +1,47%
  • GULD 1,774 +0,60%
  • OMX 30 +0,65%
  • NASDAQ  +0,26%


Dagens Poddtips Gårdagens Börspoddens avsnitt med Lincs Bengt Jullander.

https://borspodden.se/episode/avsnitt-428-bp-moter-bengt-julander/


Dagens lästips Duktige Stefan Thelenius ger 10 bra tips gällande investeringar.

 https://z2036.blogspot.com/2021/02/tio-tankar-om-aktieinvesteringar.html


Hoppas ni får en fantastisk dag!