Morgonrapport 19/11

19.11.2021

Godmorgon!


Som vanligt bara mina egna tankar gör alltid din egna analys.


Igår vart det många transaktioner. Kollade börsen först vid 11.00 såg att jag var back massor. Enquest var back runt 14% hittade ett pm som beskrev att de hade problem på samtliga oljefält och skulle hamna just under guidningen för produktionen. Jag räknade snabbt att det skulle innebära 4-6% vinst bortfall jämfört med vad jag hade räknat på. Så jag köpte lite mer. Under eftermiddagen ballade det ur i samtliga oljebolag, IPCO var ner 7% Africa oil 6%. De hade backat dagen innan och oljepriset var fortfarande över 80. Jag funderade länge fram och tillbaka valde att göra exit i Enquest och köpte mer i IPCO och Africa oil. Man behöver inte slå på alla bollar, Enquest är så billig så jag gjorde misstaget att slå på den igen. De andra bolagen handlas ochså enormt billigt och har jag minsta tvivel på Enquest och huruvida problemen på deras fält skulle vara mer bestående så lika bra skicka aktien och återinvestera i andra fina bolag. Jag litar mer på Africa oil och IPCO tog även in ett tredje oljebolag i portföljen i veckan berättar mer om det på lördag.

Lyssnar på Pat Dorsey just nu hans bok the five rules for stock investing. Han pratar där om olika former av tillväxt, där han rankar förvärvad tillväxt som den absolut sämsta. De flesta förvärv blir misslyckade anser han. Jag anser att så länge kursen går upp och man kan göra nyemission på sjuka värderingar så är alla glada, men när den organiska tillväxten är - som i Instalco och Embracer nu då börjar det bli jobbigt. Jag gillar de förvärvsbolag som är mer selektiva, jag gillar Volati och Ratos som använder egna kassaflöden för att förvärva och de väljer noggrant vad de köper. 

Satt som de flesta andra kvällar med börsdata igår. Sökte på tillväxtbolag med rimliga värderingar som inte spätt ut aktien. Det slog mig vad sjukt många fina teknik bolag vi har i Sverige. Inte så att man hittar nya bolag när man söker men ändå kul se att oavsett hur man vrider på det har Sverige fantastiska bolag. Hittar många fina polska bolag. Har två stycken som är väldigt högt på min bevakningslista.

Hoppas ni får en fantastisk dag!