Morgonrapport 10/11

10.11.2021

Godmorgon!

Egna tankar, gör alltid din egna analys.

Som jag nämnt tidigare är Christoffer Ahltemark en av de förvaltare jag gillar. Som jag nämnde igår tyckte jag inte Coor var så billig, så jag frågade honom varför han anser att den är billig. Han sa att pga mycket avskrivningar så är de bättre använda ebit som proxy för kassaflöde". Jag frågade honom om han kunde utveckla varför man ska använda ebit som proxy för kassaflöde? Jag har hört det sägas många gånger, men aldrig riktigt förstått. Har inte fått svar än men gissar på att det handlar om att ebit är mer stabilt mått på kassaflöde. Medans ett kassaflöde kan påverkas av många saker såsom skillnad i rörelsekapital, fodringar, osv. Så är ebit inte styrt av detta utan är just vad det heter earnings before interest and taxes. Jag gillar att kolla direkt på kassaflödet men tar med mig detta. Sedan kanske jag får ett svar av Christoffer som visar sig att jag är helt fel ute. Men då har jag lärt mig, man ska aldrig vara rädd för att ställa dumma frågor då lär man sig inget. Men med det sagt om jag kollar på P/ebit så handlas den till ungefär 15 för nästa år. Fortfarande lite dyrt för en snål man som jag, samt att jag är lite rädd för vad löneinflationen ska göra för bolaget som är väldigt personaltätt.


Dagens Buy and Hold är Storytel.

klarar de de 6 kriterierna?

Ägarlett?  Grundaren Jonas Tellander äger 7% av bolaget samt är VD. Gällande ägarsituationen gillar jag att EQT har kommit in som stor ägare tror de kommer ha god inverkan på deras framtida tillväxtresa.

Lång väg att vandra? Man tror att hela världen är full av ljudböcker men det gäller kanske för Norden i övrigt är det en väldigt omogen marknad. Så det finns lång väg att vandra.

Bra kapital allokering? De tjänar pengar i norden och använder dessa pengar för att expandera över världen. Jag tycker de gör helt rätt utifrån det bolag de är. DVS jag hade inte gillat om de bara stannade i norden och delade ut pengarna de tjänade istället. De använder mycket pengar för att spela in ljudböcker runt världen och köpa upp förlag.

Moat? Anser att deras produkt just nu är bättre än deras konkurrenter. När de köper upp förlag, spelar in ljudböcker och producerar egna böcker så byggs deras moat långsamt upp.

På avkastning på investerat kapital? Negativt eftersom de fortfarande gör förlust.

Värdering

PS 4 för 21 låter dyrt men med tanke på att de i nuläget har en marginal på 40% på de skandinaviska marknaderna så tycker jag det inte är farligt. Men lång väg att vandra innan de är där på andra marknader. Detta är i mitt tycke ett högrisk case, just på grund av ? på andra marknader än norden. Men ingen kommer ihåg en fegis:)

Råvaror och terminer

  • WTI CRUDE 84,37 +0,26%
  • BRENT CRUDE 85,28 +0,59%
  • KOPPAR 9,591 +0,47%%
  • SILVER 24, 343 +0,11%
  • GULD 1,826-0,23%
  • OMX 30 -0,05%
  • NASDAQ  0%

Dagens Poddtips Jag lyssnar sporadiskt på Fill or kill de är duktiga men deras case ligger långt ifrån mina. Senaste avsnittet var riktigt bra de pratade mycket om faran med högvärderade techbolag, och vad som händer just nu med corona vinnarna. Samt att de pratar intressant kring vilka bolag man ska äga vid inflation.

https://fillorkill.se/podcast

Dagens lästips Inte ok kanske att länka något som ligger bakom betalvägg men denna artikel är magiskt bra. Bråse som snackar om faran med ESG flöden och bubblan det skapar.

https://www.di.se/analys/esg-bubblan-vinsterna-kollapsar-men-aktien-har-dubblats/


Hoppas ni får en fantastisk dag.