Morgonrapport 1/11

01.11.2021

Ny månad och fortsättning på fantastiska rapportperioden. Denna vecka är det lugnare med innehav men två av mina större innehav rapporterar iaf, IPCO och Aspire. Två bolag som jag har höga förväntningar på inför rapporten.

Idag är enda rapporten jag ska kika på Tceur som jag vet att duktiga börsnackskribenten RJN gillar.

Igår berättade jag att jag skulle starta ett buy and hold projekt där allt mitt månadssparande närmaste två åren skulle läggas på den portföljen. Den skulle skulle innehålla 12 bolag jag har sedan redigerat upp det till 14 bolag. jag har lagt till ett kriterium att de ska vara rimligt värderade. Så dags för presentation av förta bolaget!

Balder

Erik Selin är en av mina favoriter att lyssna på, han har ett lugn och trygghet i allt han säger och en contrarian filosofi. Balder har haft runt 30% årlig avkastning under den långa period bolaget varit på börsen. jag räknar inte med det framåt. Men stabila 15-20% tror jag Erik kommer prestera under många  år. Bolaget har mest hyres bostäder, men äger även hotell, samhällsfastigheter och logistikfastigheter.

Rimlig värdering? Inte jättebilligt men inte dyrt heller med den historik de har.

Bra avkastning på eget kapital? 


Nyckeltal

P/förvaltningsresultat 21,7
Uthyrningsgrad 95%
Belåningsgrad 44,6%
Substanspremie 48,81%

 Om man kollar på nyckeltal är den dyr nu. som jag nämnt tidigare tycker jag fastigheter är dyrt. Och Balder som har liten freefloat och stor i alla fastighetsfonder åker på rejält med strycl när småsparare blir skraja för fastigheter. Detta hände under början av Corona krisen då Balder ett tag blev ett av mina största innehav tillsammans med Nyfosa när dessa aktier fick alldeles för mycket stryk. Så jag räknar med att inte behöva köpa den så dyrt hela vägen under dessa två år. Fantastiskt bolag fantastisk ägare.

klarar de de 6 kriterierna?

Ägarlett? är bolaget i alkra högsta grad Erik Selin är kapten!

Lång väg att vandra? Balder kommer tillsammans med Castelum och SBB konsolidera den svenska fastighetsnarknaden. Finns många små bolag de kan köpa upp. Tror de kommer expandera än mer på den nordiska marknaden dör konkurensen inte är lika hård.

Bra kapital allokering? Ja! med den historiken de har haft, är det många fantastiska förvärv som har levererats!. Gillar att de inte delar ut utan återinvesterar kassaflöden istället.

Moat? Att ha Erik Selin som VD samt deras storlek och kredit rating som gör att de kan låna till betydligt lägre räntor än de mindre konkurrenterna.

På avkastning på investerat kapital? De har 5,5% i snitt senaste 15 åren. vilket verkar vara ganska inline med andra fastighetsbolag. Kan tänka mig att de är sämre idag när yielderna på fastigheter är lägre.

Råvaror och terminer

Brent 83,6 -0,14%
WTI 83,31 -0,31%
Koppar 9,575 +0,42%
Guld 1,786 +0,16%
Silver 23,918 -0,13%
omx 30 +0,35%
Nasdaq 0,25%

Dagens poddtips blir youtube igår släppte Brian Feroldi och Brian Stoffel en pedagogisk video om hur man analyserar kassaflöde i en rapport.

https://www.youtube.com/watch?v=94wEJOiWcKo&t=811s


Dagens lästips Canuckanalyst skriver en bra genomgång av förvärvsbolag.

https://exploringcontext.substack.com/p/studying-serial-acquirers


Hoppas ni får en fantastisk dag!