Min syn på diversifiering i portföljen

17.10.2021
Detta är mina egna tankar gör din egen analys alltid!


Detta är ett ämne jag har funderat mycket på. Jag har haft lite svårt bestämma mig, under de drygt 5 år som jag varit besatt av aktier har jag varierat mellan 4-30 innehav. Jag har försökt läsa om teorier, vad de stora investerarna säger osv. I teorin så räcker det med 12 innehav för att ha maximal diversifiering. Något mer än detta fyller bara aktieportföljen med dina sämre ideer. Du ska då ochså ha diviersifiering i innehaven, dvs om du har 12 innehav men alla är oljebolag och oljepriset sjunker så betyder din diversifiering inte mycket.

Men vill man alltid ha diversifiering? tror det beror på var man är i sin investeringskarriär och vad man önskar uppnå. Jag är i början av min investeringsresa och ska bygga kapital så jag tar mer risk. Jag vill framförallt vara exponerad mot igaming och energi två växande brancher med löjliga värderingar. Det kan finnas perioder när det är sentimentet är negativt i dessa brancher, men över några års sikt tror jag de kommer vara vinnare.

Jag anser att optimalt för mig vore att samla alla mina pengar i 5-6 innehav, men för mig hade det varit tråkigt. Jag älskar aktier och vill äga fler. Så jag har landat i en kompromiss.

Jag försöker ha mellan 60-80% procent av portföljen i mina 6 största innehav.  då har jag ändå mest pengar i mina bästa ideer

I de andra innehaven får inget innehav vara mindre än 25000 för då anser jag att de gör för lite på totalen. 

Jag får ha som mest 20 innehav.

Mina tankar om detta kommer säkert ändras med tiden, men just nu känns denna strategi bra. kom gärna med ideer hur jag kan utveckla min strategi