Mentala fallgropar

29.12.2021

När det kommer till investeringar så tror jag det gäller komma över många av de mentala fallgropar som finns, tänkte ta upp några som jag hade i början när jag började investera.

Jag kollade på yield on cost, dvs hur mycket utdelningen var i förhållande till vad jag hade betalat för aktien. Detta spelar ingen roll alls, det ända som är viktigt vad du tror avkastningen på pappret är framåt, huruvida du har betalat lite för aktien en gång i tiden och har en utdelning som är lika mycket som aktiens värde spelar ingen roll.

Om jag gjorde snabba 50% på en aktie så kunde jag sälja 50% av aktien och tänka det är bara vinsten kvar. Men varför ska de pengar vara mindre värda än andra pengar? De vinstpengarna påverkar din totalavkastning framåt lika mycket som de pengar du lagt in själv på kontot.

Fomo var det farligaste för mig när jag började investera, man hörde om en aktie i en podd eller artikel och man var så rädd att missa, nu går tåget köper jag inte nu kommer jag aldrig komma in, tänkte jag. Nu när jag hittar en aktie som är intressant läser jag på minst en vecka, det jag insett är att aktiepriset aldrig har stuckit iväg och oftast är det lägre:)

Ska inte säga att Fomo är helt borta för mig, det är anledningen till att jag har lite för många aktier. Har 28 aktier borde kanske ha mina 12 bästa ideer eller liknande. Men det är ingen av aktierna jag vill sälja:)

Något jag blivit bra på är att veta vad jag tycker en aktie är värd, det leder oftast till att jag köper mer när den går ner och säljer av när den går upp. Kunde bli livrädd när något föll tidigare. tror det är de t viktigaste veta hur du anser värdet är på en aktie och inte blint följa någon annan.