Investera utifrån din personlighet

23.06.2023
läste nyligen Josh Watkins mästeverk Art of learning. en fantastisk bok på alla sätt.

 
Josh är en riktig supertalang inom schack som blir en av världens bästa för att därefter gå över till thai chi push hands som han blir värlsmästare i. Därefter går han över till jujitsu där han uppnår svart bälte. Idag satsar han på surfing.


I boken får vi ta del av hans lärdommar under sin utveklingsresa i de olika grenarna.

Josh var en väldigt aggresiv spelare som gick på motståndaren och fick saker att hända. det var så han tyckte om att spela det klickade med hans uttåtriktade framlutande personlighet.


Han berättar i boken när han började tränas av en rysk tränare, som under den tiden ansågs som världens bästa tränare och som hade tränat många av den tidens stormästare. Tränaren ville ändra Josh spelstil, han ville att Josh skulle spela mer som tidernas bästa spelare Kasparov. Kasparov hade en en väldigt passiv spelstil och väntade ut motståndarna, tränaren brukade  säga till Josh vad hade Kasparov gjort här.

 Just här tappade Josh kärleken till sporten och bytte därefter till Thai Chi. Han tappade alltså helt passionen när han skulle spela på ett sätt som inte passade ihop med hans personlighet.

Jag tror att desamma gäller för investeringar, tror inte du ska tänka vad hade Buffet gjort eller vad hade KAP gjort osv. Utan vad ska du göra utifrån din kunskap och din investeringstil.

Några exempel är Geoff Gannon som inte gillar osäkerhet han har ett stort tålamod gillar att vara långsiktig, koncentrerad och veta så mycket som möjligt av vad som ska hända. Ett exempel är hans innehav i Nacco som är en leverantör av kol till olika kolkraftverk som har +10 års kontrakt på leverans av kol till dessa kolkraftverk med fast pris. han kan därför göra rätt säkra prognoser över bolagets vinster många år i framtiden. Något som passar honom.


Jag läste nyligen Carl Icahn biografi en aktivist investerare som  älskar vinna över folk, älskar risk och inte rädds vara hatad av en hel stad tror istället det driver honom att spöa hela staden. Min bild av honom är att han har en väldigt självsäker hetsig och konfrontativ personlighet. Därför passar denna investeringstil honom.


Sedan har du Buffet som tidigt i Karriären  ochså delvis var aktivist investerare men lämnade efter att ha fått en hel stad emot sig, något som var väldigt jobbigt för honom. Har fått bilden av att Buffet är väkdigt konflikträdd, han vill tex inte sparka folk själv utan låter någon annan göra det åt honom.
det passade inte hans personlighet att bli beskriven i tidning som skurk. Han trivs nog bättre idag när alla värdeinvesterare ser honom som gud.

Buffet har ett väldigt tålamodig personlighet och kan sitta med stor kassa under längre tid och vänta på läge något jag aldrig skulle kunna göra med min otåliga personlighet.

Jag tror det är viktigt vare sig du är
fotbollspelare, investerare , pokerspelare att du gör det på ett sätt som passar till din personlighet.

Hur kopplar jag det til mig själv?

 

 Jag är kreativ och väldigt positiv och även naiv. Vilket gör att jag ser möjligheter överallt, jag ser ständigt bara styrkor i allt aldrig svagheter det gäller allt även människor och bolag. Detta kan vara en svaghet, ett tag var SBB och Embracer två av mina största innehav. Jag blev charmad av Ilja och Wingefors köpte allt de sa.

Tack vare en av mina närmaste vänner tog jag mig ur detta, han var skeptisk till förvärvstakten i dessa båda. Min vän är istället skeptisk till det mesta säger alltid att det är dåligt värde nu allt är dyrt. Han har nytta av mig för att det är jag som ger honom ideer. Nästan alla bolag han äger har han fått från mig, vi träffas och jag berättar i extas om ett bolag eller sektor, han tar upp alla nackdelar, ibland inte ofta går mina ideer igenom hans finkorniga nät. Han erkänner det aldrig till mig det kommer någon månad senare när jag uppdaterar han om mitt bolag, då säger han ja dom äger jag med men bara en liten position säger han alltid.

Min vän som är väldigt inteligent , tålamodig och lugn är väldigt långsiktig i sitt investerande, ofta kan han äga ett bolag många år, även om bolaget haft flera dåliga rapporter så kan han sitta på händerna och säga det vänder snart. Han kan vänta in ett köp länge tills rätt pris dyker upp. Det kan gå månader utan transaktioner. Han kan sitta på kassa.

 Jag är otålig, impulsiv, risktagande min omsättningshastighet är stor, jag köper ofta för tidigt och säljer för tidigt. Får därigenom inte de stora uppgångar men ej heller stora nedgångar. Jag är alltid 20 procent hävstång. Skulle inte klara sitta med kassa. Jag ser värde överallt:)

Vi lyssnar på samma poddar läser ungefär samma böcker pratar med varandra om aktier flera gånger i veckan ändå ser vår investeringsfilosofi så olika ut. 

Vi har liknande resultat men hade vi bytt investeringsfilosofi med varandra tror jag vi båda hade fått klart sänre resultat. Och utan varandra tror jag vi båda hade haft klart sämre resultat.

 Det stora är att ha självkännedom för att lyckas, detta gäller inte bara investeringar. Omge dig med människor som kan kompletera dig där du är svag och var ärlig med dina svagheter i din personlighet.

Tar jättegärna emot feedback på detta svåra ämne, har säkert fel på flera sätt vill gärna veta det isåfall:)