Innelistan

25.09.2021
Min investeringsfilosofi handlar om att få så mycket kassaflöden som möjligt för de pengar jag betalar. Om något är populärt så får man oftast betala mer sådant går då bort för mig. Vad som är populärt varierar mellan omika perioder. För i tiden var det en rabatt på konglomerat nu är serieförvärvare väldigt populärt och dyrt.

 
Här följer min topp 5
5. Fastighetsbolag
Svenska fastighetsbolag är väldigt välskötta ofta entreprenörsdrivna. Men nu känns det som att det är inprisatt att ränterna aldrig kommer gå upp och  att fastighetspriserna aldrig kan gå ner. Boir spännande när det vänder vem som badar naken.


4. Investmentbolag
 Samma här de svenska investment bolagen har överträffat index under årtionden ofta familjestyrda med en långsiktigt tänk. Ofta kan nog investmentbolagen ha ett informationsöverläge mot oss vanliga småsparare. Tidigare har det funnits vad som kallats maktrabat Imvestor har haft över 30% rabatt osv. Nu när många av bolagen handlas till premie, även de som till stor del har noterad portfölj känns det som man ligger illa till om det vänder. Vanligaste fonden i sverige är spiltan investmentbolagsfond, finns en rad andra populära investmentbolagsfonder samt ofta liten freefloat i bolagen. Men när nästa krash kommer vill jag inte äga investment bolag. Däremot kommer jag stå och plocka upp dem då.

3.Tech utan vinst med höga ps tal
Här menar jag bolag som fastly, Palantir osv som handlas till ps tal över 50 det är så mucket framtidinprisat. Även om de skulle lyckas med mycket i framtiden så spelar priset man köper in dem till. Jag har nämnt nifty fifty och hur deras minskade multiplar gjorde dem till dåliga investeringar. De tappade 90% av sitt värde på ett år. Sedan är konkurrensen väldigt tuff i de brancher de tillhör och utveklingen går så snabbt inte säkert de är branchledande på 5 år. Jag gillar mer brancher där det inte blir så stora förändringar över tid. Där ett företags vallgrav är mer hållbar.

2. Svensk serieförvärvare
Instalco förvärvar lokala vvs bolag för cirka 5ggr ebit, instalco värderas själv  cirka P/E 45. Instalco är väl ett av förvärvsbolagen där det finns visa synergier de förvärvade bolagen får 30% billigare inköp av material när de tillhör instalco koncernen. Men de finns många bolag som stockvik, vestum som förvärvar vad som helst helt utan synergier och helt litar på multipelarbitraget. Vad värderas dessa hopkrafsade byggen till ja ofta mellan 40-70. Så länge aktien är högt värderad och räntorna är låga kan denna bluff fortsätta men när det börjat bli strul i bolag efter några år när motivationen tryter hos de gamla ägarna, konkurensen för förvärv blir tuffare så multiplarna för förvärv blir högre.så tror jag mr market kommer börja se igenom dessa bolag. Då blir det tufft.

1.ESG

Hitt strömmar det pengar har ett bolag den minsta spännande ide så kommer värdringen bli därefter. Sedan att alla förvaltare, analytiker hela tiden lyfter fram dessa bolag gör att ännu mer småsparar pengar strömmar in. Värderingarna är fruktansvärda och även om du i grunden är ett byggbolag som eolus vind men bygger vindkraftverk så blir det 30 extra på multipeln. Finsn många andra bolag som Nibe Pe 70, Garo Pe 50 som växer väldigt långsamt kanske som ett p10 bolag men värderas helt annat för att man har vissa delar av bolaget som är esg kompatibelt. 

 När det smäller nästa gång ska vi återse denna lista och se hur det gått för dessa bolag i dessa kategorier.Inga råd bara egna tankar gör din egen analys