Common stocks and common sense

10.01.2022Bokanalys

Författare: Edgar Wachenheim 3

Bakgrund: Edgar Wachenheim 3 är en framgångsrik investeraringschef på greenhaven mellan 1990-2014 hade han en snittavkastning på 18%. Han har en investeringsfilosofi som går ut på att hitta lågt värderade bolag som är out of favour för tillfället. Hans investeringshorisont är vanligen på 3 år och i varje investering förväntar hans sig en avkastning på mellan 15-20% per år.

Boken handlar om hans investerings filosofi, för att belysa hans tankegångar går han igenom 8 olika aktiecase där han investerat i bolag. Han berättar hur han tänkt innan investering, hur han ser på bolaget värdering och tillväxt kommande år. Sedan berättar han om när de har sålt och av vilken anledning.

Jag tyckte boken var enkel att läsa och förstå, de bolag han gick igenom var i de flesta fall kända bolag som man hade koll på. Han har en liknande filosofi som mig själv, skillnaden är att han är mer grundlig innan han går in i ett bolag, samt att han är inriktad på större bolag.

Några saker som jag tar med mig från boken är i ett kapitel när han berättar om ett bud på ett bolag som han var investerad i, där budet var riktigt bra och hade gynnat alla aktieägare däribland han själv men på VD stolen i bolaget satt en man utan aktieinnehav, han gjorde allt för att förhala och hindra budet, han var rädd att bli av med sitt välbetalda jobb om bolaget blev uppköpt, han såg då inte till vad som var bäst för aktieägarna. Det gjorde mig ännu mer besatt av att verkligen ha en ledning som är i samma båt som mig.

En sak som han verkligen trycker på är att du måste gå in i bolaget innan deras turnaround är komplett, för då är det försent då har redan aktien blivit för dyr och du har missat läget. Du ska gå in när bolaget får rätt ledning och de berättar vad de tänkt göra för att vända bolaget och du tror på det.

Ett annat stycke som tilltallar mig är när han tappade investerar under itbubblan när alla ville vara investerade i Nifty fifty han försökte förklara att man kan inte förvänta sig att bolag kommer fortsätta växa med 20% plus under 10 år bara för att de gör det detta år. Att PE 35 är inget man kan betala för ett bolag, undrar vad han tycker om dagens värderingar;)

Sammanfattningsvis tycker jag det är en jättebra bok, skrivet med enkellt språk och han går inte in på för avancerade tekniska termer så han tappar läsare. Gillar att det är riktiga exempel han kan knyta kunskapen till gör det mycket lättare att förstå. Rekomenderar denna bok till alla!