Checklista

14.09.2021

När jag började investera för cirka 5 år sedan hade jag en checklista. Den såg ut något såhär

Grundarstyrt

Omsätningstillväxt minst 20% sista 5 åren

P/E högst 20

Ebitamarginal minst 20% 

Netoskuld/ebita högst 2,5.

Bra så?

Problemet är att jag gjorde de flesta investeringsbesluten redan vid den screeningen. Så då tar börsdata dina investeringsbeslut. 

Om vi kollar på mitt absolut största innehav Africa oil så hade inte det klarat nästan någon av kriterierna, men ändå anser jag att det är den bästa investeringsmöjligheten jag sett.

Hur gör jag nu?

Jag gör olika typer av screeningar på börsdata, kollar på bolagen så noga det går på börsdata tycker jag det verkar vara intressant ur fundamentallt perspektiv, så lägger jag det till listan forska. Där jag har cirka 40 bolag:) Därefter betar jag av dem och kollar nogranare på dem ur alla vinklar och ser om de kan vara intressant för bevakningslistan? eller om jag slänger dem.

Det är inte alltid det bästa bolaget du ska köpa, om du hittar ett fantastiskt bolag för P/E 12 kanske det är bättre köpa det mindre bra bolaget för P/E 3,5. Det viktigaste är att du gör din egen analys så du kan agera rätt när det blåser och bolaget tappar 20%, om du är påläst på bolaget handlar du då rätt. Är tragiskt att se när ett bolag som är omskrivet på twitter tappar några procent överöses twitterprofilerna som äger bolaget med frågor hur gör du nu? 

Ta ditt egna ansvar för din investering!!!!