Buy and Hold

07.02.2022

Inga investerings råd bara mina tankar gör din egna analys.

Det korrekta idag när man investerar är vara långsiktig äga livet ut i stort sett.

Många pekar på Nick Sleep, Buffet osv att de lyckats bra med buy and hold. Men man måste tänka på att storleken av summa som dessa investerar är en helt annan än den du kan investera. Buffet måste investera i riktigt stora bolag, dessa är ytterst sällan lika felprissata som de micro, smallcap vi små investerare kan investera i.

Man kan kolla på Coca Cola som högt värderat med lite tillväxt, varför han inte säljer Coca Cola och köper något annat med bättre värdering, dels är det inte så lät för honom att komma in och ut i aktier som för oss. Sedan vilket annat bolag med samma typ karakteristika som han gillar kan han hitta till lägre värdering nä han måste investera så mycket pengar.

I början av Buffets karriär höll han inte aktier så länge, han köpte rintigt lågt värderade bolag sålde när de uppvärderades. Denna strategi hade inte fungerat lika bra med den storlek Berskhire har idag. Så han tvingas bli mer långsiktig och leta bättre bolag.

I November 2020 bar mina fyra största innehav Embracer, Evo, Sdiptech, Instalco jag hade haft en fantastisk börsresa i dessa bolag men allteftersom blev de för dyra och de såldes. Det var jobbigt se dem forsätta stiga men var bestämd att jag inte var bekväm med värderingen. Sedan har det hänt mycket i dessa bolag bara sdiptech är högre än när jag sålde, Evo har jag hunnit en snabb sväng in i när den dippade under 900 så var den återigen största innehav för att därefter sälja igen, för tidigt på 1100:) men varför jag sålde var att risken ökade igen när värderingen gick upp. Jag kommer nog alltid sälja för tidigt, kommer missa många sista 20% av uppgången, men kommer samtidigt inte behöva vara ned 50% i en aktie lika ofta. Hur hade mitt år varit om jag var buy and hold och hade haft de fyra bolagen Om mina största i början av året? kanske -30% istället för de +10% jag är idag. 

Mycket av avkastningen kommer över tid från multipel kontraktion, så var aktsam när aktier blir för dyra. Du måste ha koll på värdering på dina bolag hela tiden. Även om du äger de fyra finaste bolagen på börsen så anser jag att det ska finnas ett pris som du säljer dem vid.