Bry dig inte

18.08.2023
Fick frågan igår vilken bok jag rekomenderar tvekade inte att säga Richer Wiser Happier. En fantastisk bok av vår tids bästa journalist William Green. I boken får vi lära känna några av vår tids bästa investerare. Den stora saken jag tog med mig från boken var något som var gemensamt för många av dessa legendariska investerare, det är att de inte bryr sig vad andra tycker, de drivs av en inre kompass.

 
Enda sedan jag läste denna bok för första gången för cirka 3 år sedan, har jag försökt implementera detta i mitt liv. Det är lätt att slentrianmässigt bara hålla med normen som är för tillfället. 

 Kommer ihåg när en av tanterna på jobbet säger nu går man snart i pension blir man fattigpensionär, jobbat hela livet och vad har man för det. Kvinnan är alltid utomlands känns det som. Egentligen ville jag säga det är viktigt att ta eget ansvar för sitt liv och spara själv, att det egentligen väldigt enkelt komma igång med sparande. Hade jag sagt det kanske jag kunnat inspirera henne eller någon av de andra kollegorna, istället nicka vi alla och sa att det var förjävligt.

Mycket som är fel i samhället tror jag beror på det, bryr oss mer om hur folk ser på oss än att vi gör det som är rätt enligt vår inre kompass. Tror inte man får någon utveckling om man inte kan stå upp för vad man tycker, tror vi svenskar är sämst på detta. Därav vi är i det läge vi är i samhället.

 Kommer ihåg när jag var ny på jobbet i min ungdom,vi hade hade haft ett event som var stort för oss som skedde en gång i halvåret. Det var katastroff alla gnälde på hur dåligt allt hade funka. Veckan efter skulle vi prata om hur det hade funkat på ett möte. Blev närmast chockad när alla sa vad bra allt hade varit, då kunde jag inte hålla igen. Jag berättade allt jag tyckte vi borde förbättra många onda blickar fick jag, men det blev mycket bättre nästa gång vi hade eventet. Hade jag brytt mig om stämningen där, hade vi inte kommit framåt.

Eftersom jag kommer från idrotten och de flesta av mina kompisar är det är jag van vid rak kommunikation, det har gjort att jag har lett projekt om feedback på alla mina arbetsplatser. För att jag helt enkellt sett detta varit en stor brist som hindrat oss från att göra framsteg.
De personer du lär dig snabbast från är de som säger precis vad de tycker till dig, för att komma ditt måste vi dock vara trygga i relation till den person du får feedback från men även miljön ni befinner er i. Är arbetsplatsen otrygg kommer du ha svårt ta feedback från kollegor och chef. 

Sedan att följa sin inre kompass handlar inte bara om att säga vad man tycker det handlar om att du vågar ta beslut som inte följer vad omgivningen anser. Men även att göra något du anser vara rätt folk blir arg på dig men du har handlat utifrån vad du tycker är rätt.

Sedan tror jag många mår dåligt idag där de oroar sig för mycket vad andra tycker om dem. Om du ska ha koll på vad andra tycker om dig blir det väldigt fel saker du lägger fokus på. Du oroar dig över saker som inte finns, ”jag höll inte med Örjan på mötet i fredags, och nu gillar han inte mina kattbilder på facebook” Nästa gång håller du med Örjan fastän det är fel beslut. 

Om jag hade brytt mig vad omgivningen tyckte om mig hade jag ägt bolagen som var mest inne för stunden en dyrportfölj. Istället försöker jag hitta bolag marknaden inte gillar för stunden, som jag gillar. När marknade börjar gilla dem får jag lämna för då blir de dyra.
 

Att följa det här rådet har gjort mig gladare mer fokuserad på närmaste vännerna och familjen och mina personliga mål, än att jag bryr mig vad sura tant Agda på jobbet tycker om mig. Fokus ska alltid vara på de som är närmast dig och på att du vågar säga vad du känner och tycker och följa dina mål och drömmar.