Brinn eller försvinn

18.08.2023

Jag har fått en ny förebild Vitaliy Katsenelson jag ör inne på min tredje bok, med honom, läser hans substack, lyssnar på hans podd och poddar han varit med i. Detta inlägg ska inte handla om honom utan vad han sa i en podcast han var gäst i. Han sa något i stil med” Om du inte brinner för investeringar, tävla inte mot dem som gör det” Han menar att då är det bättre köpa en indexfond eller låta någon annan investera pengarna åt dig.

Varje gång du köper eller säljer en aktie så tävlar du mot en annan person som ochså tar ett beslut. Är den andra personen mer påläst än du? har den bättre kontroll på sina nerver när du slänger ut hela ditt innehav 20% ner efter en rapport som innehåller engångskostnader som inte spelar roll för den företagets fortsatta resa.
Har den på andra sidan läst på rapporten nogrannare, har bättre koll på hur du ska tolkade olika parametrarna i rapporten, kan bolaget bättre osv.

Om du inte har tid eller tycker det är nog kul att bli totalnörd i aktier och investeringar, kan man ändå få bra avkastning.
Två strateiger man kan använda är att köpa investmentbolag när de är billiga och behålla eller följa KAP buy and hold då bör du ha bra chans till fin avkastning utan att du behöver vara totalnörd.
 

Att jag tar ett steg tillbaka och blir mer långsiktig är att jag tycker jag är för dålig än. Jag måste täppa till luckor.
Eftersom de flesta tänker väldigt kortsiktigt är jag trygg i att jag kommer få bra avkastning om jag tänker långsiktigt.
Ta mitt köp i New Wave som exempel där tänker jag 3-5 år in i framtiden även om han som sålde var smartare än mig så tänkte han antagligen mer kortsiktigt och gjorde säkert ett jättebra beslut för honom men beslutet var nog även bra för mig som tänkte med längre tidsperspektiv.

Detta koncept med att inte tävla med någon som brinner kan applicerad till allt om du tävlar i Padel med någon som brinner för utveckling och du är där för motion kommer du förlora om den du jobbar med brinner för jobbet och utveckling kommer du bli stressad om du bara gör ditt jobb ocj folk undrar varför din kollega gör så mycket bättre jobb.

 Hitta något du brinner för och satsa på det, inget kan stoppa en nörd!!