Berkshire Hathaway Annual Meeting 1994

23.01.2022

Tänkte ta en paus från bokläsandet och lyssna igenom samtliga Berkshire årsmöten. Kommer skriva kort om intressanta reflektioner och citat från dessa. Gällande frågorna kommer jag inte citera rakt av utan återberätta andemeningen i deras svar. Med stor humor och mycket kunskap tar de sig an aktieägarnas frågor.

Frågor

Buffet får frågan hur han ser på diversifiering i olika länder och framförallt hur han ser på Sydamerika och Europas framtid, och viljan att vara investerad i dessa länder. Buffet svarar vi vill vara investerade i bolag vi förstår med bra ledningar, sen kan olika geografiska marknader ha olika tillväxt men det är inget som påverkar vårat investeringsbeslut.

Fråga till Buffet, den vanliga sättet att mäta risk är volatilitet, men du ser risk på ett annat sätt än vad andra ser på det. 

Buffet svarar: Allt handlar om vilken tidshorisont man handlar en tillgång på. Om man tar Coca cola som exempel när vi köpte aktien så var risken i köpet nästan obefintlig men om du köper aktien idag och tänker sälja imorgon är risken stor. Det akademiska sättet att se på risk så är en aktie som avkastar mellan 20% ett år och 80% nästa år större risk än en som avkastar 5% varje år.

Citat

" Dont ask your barber if you need a haircut"  Angående människor inom finans som försöker sälja saker till dig.

" You dont know who been swimming naked before the tide goes up" Jag tror vi är en tid när vi kommer få se många nakna:)

"there is different ways to get to heaven" Säger Buffet om olika investeringsfilosofier

"Dont let the market norm influence youre investment decission" Kan lätt relateras till dagens uppblåsta värderingar.

Lärdomar 

I de bolag du ska investera i måste du anse att de har duktig ledning som du litar på annars avstå.

Om du tänkt äga ett bolag över lång tid fokusera inte på makro i ditt investeringsbeslut.

Om man är långsiktig i sina innehav ska man vara glad när priset går ner man får då chansen att handla återinvestera i sina aktier billigare. Samt att bolagen har chans att återköpa aktier till ett billigare pris.