Aktuellt

10.07.2023

Tänkte bara skriva ner några tankar om olika ämnen.

Böcker

Precis läst färdigt Zen and the art of motorcycle maintanence som är en bok många stora investerare däribland Nick Sleep ser som sin favoritbok. Bra bok lättläst och tänkvärd. Den satt kvar i mig efteråt och jag funderade mycket och såg intervju med författaren där han pratar om boken. Boken får mig intresserad av att läsa vidare inom filosofi, tror det är ett ämne mycket av min läsning framåt kommer landa i.

Härnäst ska jag börja läsa om min favorit bok Richer Wiser Happier, det blir fjärde gången jag läser den. Jag är alltid lika glad efter att ha läst den.

Poddar

Nästan för många bra poddar lyssna på nu. Tycker tidigare sommaren varit svår med många bra poddar som tar uppehåll, men nu verkar alla köra på som jag lyssnar på, samt att det tillkommit flera bra poddar.

Dessa lyssnar jag alltid på varje vecka

Focused Compounding Nördigt program där geniet Geoff Gannon kan gå in på ett litet ämne i mikrodetalj. Helt fantastiskt stor lycka varje gång man ser att ett avsnitt kommit.

We Study billionaries Är själva paraplyet därunder finns William Greens fantastiska intervjuer, och Stig och Prestons egna program, jag lyssnar på allt utom Bitcoin programmet. 

Finansfokus Vår svenska nya superpodd, Albin är en av våra bästa finansjournalister och Investacus är ett finansgeni, tillsammans kompletterar de varandra med bra upplägg och intressanta gäster.

Kvalitetsaktiepodden En podd som bara blir bättre och bättre, att Markus tillkom i podden har varit ett lyft. Man lär sig ständigt nya grejer av dem. Drömmen är att kunna jobba som dem i framtiden och ha den tiden att analysera bolag.

Börspodden Humor älskar dem.

Macrovoices Eric Townsend guidar oss på ett tryggt sätt genom de olika makrohändelserna i världen bra gäster. Eric väljer gärna gäster som har en annan synpunkt en honom något som skapar bra dynamik.


Förvärv

Tokmani köper Dollarstore till cirka 11ggr ebit. Dollarstore är i mitt tycke bästa lågpriskedjan i Sverige. Ett entreprenörsdrivet bolag som har växt snabbt i Sverige.

Lyssnade på konferensen om förvärvet. Några snabba takes

. Tydligt att de ser Dollarstore som den klara stjärnan bland nordens lågprisbutiker.

. Ökar omsättning med cirka 25%

. Finns lite tillväxt kvar i Finland så det är ett naturligt steg för att kunna växa i Sverige och Danmark

. Press på balansräkning, man utgår från att utdelning blir kvar men kanske drar ner på den.

. Stora synergier, billigare inköp när man blir större, större andel egna märken osv

. Vill behålla  så mycket som möjligt av Dollarstores unika koncept.


Risker

Tufft för balansräkning. Man köper på toppvinster 11ggr ebit. Peter Ahlberg är inte dum och kan sitt bolag fantastiskt han gör en bra affär det är jag säker på. Men med det sagt tror jag tokmani måste ta detta steg för att fortsätta växa och det är ett kvalitetsbolag man köper.

Den fråga ingen ställde som var störst för mig, var hur ska de behålla Den fantastiska kulturen när Peter Ahlberg försvinner han är ett entreprenörgeni likt Torsten. Jag är skeptisk till att de kan bli lika bra utan honom.

Men med det sagt kommer följa detta med stor nyfikenhet, har Tokmani på bevakningslistan sedan två år har aldrig ägt. IOM detta förvärv tror jag de har en ledande konkurrens ställning i Norden, och en lång väg att växa.