5 bästa finans böcker jag läst

27.01.2023

Rebel Allocator

Är en påhittad berättelse om en kille som känner sig vilse i finans branchen och får av en händelse en äldre mentor, en karraktär som är löst baserad på Charlie Munger.

Varje kapitel är en lektion om ett ämne tex kapital allokering eller Roic där Mr X på ett pedagogiskt sätt går igenom ett ämne med exempel ur sitt eget företag.

Boken är väldigt underhållande och lättläst. Man skrattar man gråter man kan inte sluta läsa och man lär sig.


Richer Wiser and Happier

William Greens mästerverk har läst denna bok 4 gånger, den är ett mästerverk där han berättar om olika investerare och verkligen går in på djupet på dem. Man får lära känna människorna bakom investeringarna, man får en förståelse för vad som gör dem till de investerar genier de är.

Boken är riktigt lätt att läsa, tycker den ger mycket för mig som investerare men även som människa. 

Vill även tipsa om att William Green har en podcast under We study Billionaire intervjuar han flera av de största investerarna.


Outsiders

En bok om kapital allokering. Här får du följa flera VD ar som under lång period skapat högt aktieägarvärde över långa perioder. Boken går igenom hur de har kunnat göra det, genom återköp, förvärv, organisk tillväxt osv. 

Boken är väldigt lärorik, man förstår verkligen vikten av bra kapital allokering efter att ha läst denna bok. 

RICS duktiga VD Eric Langan tackar boken för bolagets förbättrade kapital allokering och citerar ofta boken.

One up on wallstreet

Här förklarar investerar legenden Peter Lynch varför du har en fördel mot förvaltarna.

Du får lära dig varför du ska kolla på bolag som inte är i ropet, han tar Altria som exempel. Du får höra varför aktivt förvaltade fonder förlorar mot index.

En väldigt bra bok, som ger en bra grund till investering.

The little Book that beats the market

Joel Greenblatt är nog den investerare som påverkat mitt sätt att se på investeringar mest. Här förklarar han sin investeringstrategi the magic formula genom exempel.

Magic formula är ebit/ev och Roic tillsammans för att få fram mest köpvärda bolagen. Denna strategi har överavkastat index ordentligt över tid.

Boken är skrivet på ett lätt språk och är riktad till alla, en bra bok att börja med om du är ny som investerare.