Varning!

23.01.2022

Vill utfärda en varning!

Jag ser allt fler trådar som säger köpläge aktien ner 40% på 3 månader. Köp inte aktien baserat på den informationen, du måste läsa på fundamentalt om bolaget och om det går att räkna hem.

Såg på twitter att någon skrev att Netflix var ett fynd för den handlades till samma pris som innan corona slog till. Det lät märkligt tänkte jag och började kolla på siffrorna för 2021 handlas aktien till PE 45 och estimaten för 2022 PE35. Det är väldigt dyrt med tanke på höjda avkastningskrav som kommer komma med de höjda räntor.

Netflix har växt väldigt snabbt historiskt men deras konkurrens har ökat väsentligt, de kommer få tuffare höja priser i framtiden, allt fler konkurrenter som etablerar sig. Om du har konkurrenter som Disney, Amazon, Apple så kommer du inte bara få slåss om marknadsandelar men även tror jag att priser för produktioner kommer inflateras eftersom är det något dessa bolag kan göra är det investera pengar. Om de kommer vara högre kostnader för skådespelare producenter osv kommer detta leda till mindre pengar på sista raden för Netflix.

Det är för mycket osäkerheter för att betala PE35 för. Nu vill du verkligen ha dina kassaflöden närmare i tiden. 

Att aktien med många andra så mycket procentuellt säger mer om hur sjuka värderingarna har varit. Plocka istället de bolag som fortfarande är billiga som har bra kapitalallokering.

Jag har gjort en justering i portföljen, plockat in Allison Transmission istället för BE Consulting, började fundera kring löneinflationen som komma skall, är inte trygg att äga ett bolag vars produkt är deras anställda. Allison transmission värderas till PE8 för 2022 köper tillbaka cirka 10% av sina aktier varje år. 

Äger man bolag som är lågt värderade och är duktiga på veta när de ska köpa tillbaka aktierna kan nergångar av ens akter vara väldigt gynsamma.

Nu ska jag lova mig själv att inte peta mer i portföljen på länge.