Utelistan

10.10.2021
inga investerings råd bara mina egna tankar gör alltid din egna analys


Nu ska vi prata om mina teritorier där jag handlar utelistan. När det gäller investeringar springer många på samma boll. Det gör att värderingen blir väl tilltagen. Sedan kan saker ändras och värdet kraftigt sjunka när något i sentimentet ändras. Det kan räkna med att en twitter profil säljer en aktie så kan en aktie sjunka som en sten. För mig som alltid kollar på det fundamentala i första hand  säljer ofta för tidigt, jag säljer när jag tycker aktien blivit för dyr. Detta har jag senaste året med Evo, Embracer, Bewi osv. Eftersom det fundamentala är det viktigaste för mig så hamnar jag ytters sällan i de bolagen jag skrev om i innelistan. Utan jag handlar på utelistan. Det som för tillfället ej är populärt.


5. Ehandel

 Under pandemin fick ehandeln ett riktigt lyft. Det skedde en förändring där allt större del av all handel skedde online. Även om vi kommer handla mer i butikerna tror jag många har lärt sig handla online och sett fördelarna med det. Jag tror att ehandlarna har en ljus framtid framför sig. Efter återöppnandet av samhället har dessa aktier handlats ner en del. De är inte generellt jättebilliga men helt klart överkommliga priser. Sverige har generellt kommit väldigt långt inom detta segment. De jag gillar bäst är BHG och Lyko, av olika anledningar. Kommer skriva mer om dem i framtiden.


4 . Gaming

 När vi satt hemma under Corona så spelade vi mer tv spel än någonsin. på samma sött som ehandel är detta en strukturellt växande område. När min generation såg på sport på tv som barn så ser våra barn på tokar som spelar tv spel. E-sport växer allt mer medans vanlig sport tappar i konkurrenskraft. Jag är helt övertygad att nästa generationssporthjältar finner vi i e-sport. Även här har sverige många framstående bolag förvärvsbolaget embracer, strategispels kungarna i Paradox, mobilspels förvärvarna i stillfront. Min favorit är G5 som är ett mobilsapelsbolag, som har haft fantastisk tillväxt organiskt under många år med jätteduktig VD Vlad Sugubov. Sedan finns det många skräpbolag som bara är dåliga kopior av Embracer, zordix, eg7 osv. Vad har då hänt med dessa bolag som varit så framgångsrika under pandemin. Sentimentet har ändrats profiler på twitter säljer, förvaltare slutar prata om dem. Vad gör folk när teknik fonderna går dåligt de säljer så de blir utflöden och förvaltare tvingas
sälja dessa bolag. Samt att folk är för kortsiktiga går aktien ner så är det en dålig aktie. Eller att orkar inte vänta på att sentimentet vänder. 
De kommer ha ett år av jobbiga jämförelsetal. embracer är ner 30% senaste 3 månaderna, paradox 25% stillfront lika mycket och g5 ner 15. De handlas fortfarande i runda slängar runt pe20-30 så inga fynd men jag håller koll på denna sektor nu för jag tror den har en stor framtid framför sig och vi har många fantastiska svenska bolag.

 
3. tobaksbolagen

 Om du hade investerat i Philip morris för 30 år sedan hade du varit rik om du lyckats hålla den. Stabil tillväxt, låg värdering, återköp, utdelning. Samt att de behövt lägga ner väldigt litw pengar på ta fram nya produkter fram till sista årtiondet där allt fler produkter börjat utvecklas. Samt att de inte kunnat lägga pengar på reklam för att de varit förbjudet, och att de ofta kunnat behålla kunder årtionden utan ansträgning. Samt att de hela tiden kunnat höja priserna. Idag handlas jättarna lite olika min favorit British american tobaco handlas till pe 8, med beräknad tillväxt på 4-5 procent drygt 8 utdelning som kommer växa varje år. Philip morris runt pe 20 beräknas växa 7-8 procent kommande år utdelning på runt 5 procent och återköp. Altria pe11 böräknad tillväxt kommande år 3 procent. 7,5 procent direktavkastning. Dessa bolag kommer aldrig bli populära och högt värderade men just särför kan de vara en bra investering. De har starka vallgravar och folk kommer fortsätta missbruka nikotin. Jag äger i dagsläget ingen men jag tror att äga brittish american tobacco kommande 10 år så skulle jag bli förvånad om du inte avkastare 15-20 procent per år.

2. Igaming
I usa där moralpaniken inte är lika stor som i sverige är dessa bolag skyhögtvärderade. Varför? för att gambling online är en snabbt växande marknad, i sverige har vi kommit långt i  detta segment men i många andra länder är detta nytt. Vi har fantastiska bolag som har presterat fantastiskt under många år. De självklara valen att lyfta fram är betsson som varit ett ledande bolag över stor del av världen under många år. De har växt i snitt 6 procent per år i vinst senaste 5 åren. De har även tidigare spunnit ut bolag som Cherry, Netent, Angler gaming. Det andra bolaget att nämna är Kindred vars mest kända varumärke är unibet. De har växt vinsten med 30% i snitt senaste 5 åren. De har även spunnit ut den framgångsrika sportboken kambi. Det är bolag som har hög avkastning på investerat kapital kindred 50% i snitt senaste 5 åren. Betsson har haft i snitt 20% roic senaste 5 åren. Just nu har bägge dessa bolagen falit massivt senaste månaden. Det beror på regleringen i Holland som motsvarar 30 % av kindreds vinst och drygt 10 procent av betssons. Men marknaden i stort har aldrig varit högt värderad i sverige senaste 5 åren när esg hysterin nådde nya höjder när förvaltare slängde ut dessa bolag med huvet före. Kindred handlas efter kursfallet på under pe 10 för 22 de har USA där de tagit mycket kostnader och lanserat i många stater. Snart kommer dessa satsningar visa sig på sista raden. I all den här esg paniken måste man komma ihåg att Kindred är det ledande bolag i hälsosamt spelande och jobbart hårt för att inte ha några intäkter från problem spel. Något som verkligen borde ge en ESG stämpel. Betsson handlas nu under pe 8 för nästa år. Däe har man haft problem internt med sparkad VD. Betsson har gjort många förvärv i den växande marknaden i sydamerika, där de tagit stora marknadsandelar. De har även en sportbok som snart kommer gå live i USA som jag tror kommer spinnas ut i framtiden.
växande branch världsledande bolag, som värderas inder p10. I denna branch äger jag Kindred,Evolution, Kambi, Aspire. Där kindred är absolut största innehavet av dessa. 

1.Olja

 Billigast av allt är oljan. Mitt största innehav Africa oil handlar i runda slängar på runt 80% fritt kassaflöde för nästa år och är snart skuldfritt. Med flera spännande optioner i form av exploatering och ett stort fällt i Kenya som ej är i bruk än.
Oljan är inte påväg att fassas ut, i 10-20 år kommer vi använda allt mer olja, det är att utveklingsländerna vill ha liv likt våra när deras medeklass ökar. Samt märkliga beslut när man dragit ner på kärnkraft. En annan sak som talar för oljan är att det sker mindre exploatering än tidigare svårare att få tillstånd eller finansiering.  Så om det kommer produceras mindre olja kommande år men behovet ökar kan man lätt räkna ut att priset på olja kommer öka. Därför har jag cirka 40% av portföljen i olja. mina val är Africa oil och Ipco.