Söndagstankar

24.10.2021

God morgon! hoppas ni har en fin helg.

En tanke har  slagit mig under veckan när man läst rapporter och lyssnat på rapportpresentationer, de pratas komponentbrist problem med leveranskedjor och att det är övergående. Men är det övergående, jag tror att själva problemsituationen kommer försvinna men vad händer med de bolag som lyckats sämre i denna kris, tappar de kunder? Om Traton inte får fram lastbilar till en kund som desperat behöver det, men Volvo levererar så de räddar bolaget med behovet ur en riktig knipa. När krisen är över går man då tillbaka till Traton? Vad tror ni?

Något som jag också funderade över var undvik bolag i branscher med för mycket konkurrens. Lyssnade på SAABs VD, de hade levererat en bra rapport bra orderingång, bättre marginal, men kassaflödet! Han förklarade med att det är stenhård konkurrens i deras bransch och för att hänga med var de tvungna lägga mycket pengar på utveckling. Min tanke är såhär de sätter pengar på tillväxt capex något jag gillar men om de aldrig leder till ett ökat kassaflöde vad är det då värt, det är nästan som att deras tillväxt capex är som underhålls capex. Ett bolag i en bransch med mindre konkurrens säg Ferronordic kan köpa en verkstad för 3-4 ggr ebit och har genast 25-35% avkastning på sin investering. När Tin fonder tog in SAAB i sin fond Tin ny teknik höll de fram att SAAB är ett av de mest högteknologiska bolagen, men i mitt tycke är det ett problem om utvecklingen går framåt. Tror detta gäller för många andra högteknologiska bolag håll koll på hur mycket de måste lägga på Capex och om de visar sig i ökat kassaflöde.. Då kanske ni säger men Facebook, Alphabet, inte lät att komma dit och de har monopol på de flesta av sina marknader och då kan de höja marginal och pengarna sprutar in. 

Nästa vecka ser jag framemot ännu en fantastisk rapportvecka!

Skriv gärna och kom ,med återkoppling, tänker jag fel? jag vill ha återkoppling. Enda anledningen jag startade blogg var att lära mig, och få tips på förbättring av mina fantastiska läsare är nog bästa sätter.

Hoppas ni får ett fantastiskt slut på helgen! Själv så längtar jag till måndag när börsen startar:)