Morgonrapport 25/10

25.10.2021
Godmorgon fantastiska läsare!


Den 25 idag kommer lönen in, dags att sätta månadsparandet i spel. En sak jag brottas med är att det är roligare att köpa något nytt än att fylla på ett befintligt innehav. Jag månadsparar mellan 10-15 tusen varje månad, om jag fyller på ett innehav som är drygt 100 tusen så märker jag inte så stor skillnad, men om jag får se ett nytt innehav varje gång jag bläddrar igenom min portfölj blir jag glad:)  
Viktigt att alltid påminna sig själv om alternativkostnaden, jag har bolag som jag ser oerhörd uppsida på,varför ska jag då köpa någonting som är precis köp.

Så inför veckans månadspar resonerar jag såhär, störst potential ser jag i oljebolagen, men efter förra veckans inköp av Enquest har jag nästan 50% olja det är mycket även för mig. Mitt största innehav därefter är Protector, som är ett fantastiskt norskt försäkringsbolag. De tar marknadsandelar genom att hålla lägre priser än sina konkurrenter. De kan göra det för att de är mer kostnads effektiva än sina konkurrenter, och inte försöker göra lika mycket vinst på försäkringarna.

70% av deras vinst kommer från deras float, där de har runt 20% aktier något deras ykonkurrenter inte alls har. I deras portfölj av aktier är de väldigt värdeorienterade, man kan se bolag som Nilörn, New Wave, Elanders, Jyske bank osv. Detta bolag handlas idag till PE4 jag kommer öka idag. Med detta sagt måste man komma ihåg, Protector har ökat vinsten i snitt med 29% senaste 5 åren. Det man dock måste komma ihåg är att det varit många bra år för aktier. skulle det vända och bli några dåliga år för aktier, kan det bli väldigt jobbigt för Protector.

Det jag ochså är nyfiken på med Protector är om de fortsätter ta marknadsandelar på de marknader de finns, speciellt England som är en stor marknad, hoppas jag de ska fortsätta växa så de samtidigt kan växa sin float. Detta är mina tankar om bolaget gör alltid din egna analys.

Dagens rapporter
Måndagar brukar vara tråkiga rapportdagar även så idag. Ratos är ett bolag i min bevakningslista som jag följt länge, men tveksamt om det blir kärlek fullt ut mellan oss denna gång heller. Gillar VD som tidigare gjort ett bra jobb med ÅF, gillar vissa innehav. Men har svårt tex för plantagen oroar mig på en motsatt Corona effekt för dem kommande år. Kvarndammen är väldigt spännade, kommer jag kolla noga hur de utvecklas.

 Råvaror Terminer

 Brent 86,19 +0,67%
 WTI 84,54  +0,78%
 Guld 1799   + 0,19%
 Silver 24,473 + 0,124%
 Koppar 9,876 + 1,78% 

Dagens poddtips

Chit chat money med analys på oljemarknaden och mitt bolag Ipco

Dagens lästips

Av någon anledning funkar det inte klistra in länkar. men mitt tips är martin Blomgrens fina analys av Volvo Cars på placera

Hoppas ni får en fantastisk dag!