Morgonrapport 2/11

02.11.2021

God morgon!

Allt jag skriver är egna tankar ingen analys, gör alltid din egna analys.

Ipco vilket monster, varje rapport är lite bättre än jag kunnat tänka mig. Hade jag bara fått äga ett bolag då hade de varit dom. De ska köpa tillbaka 7% av aktierna detta år dessutom. När aktien är så lågt värderat så är de fantastisk avkastning på det, hoppas att aktien inte sticker iväg så de kan återköpa aktier billigt.

Började handla in aktier i min buy and hold på Nordnet. Känns väldigt kul projekt, svårt att välja bolag men nu har jag spikat bolagen blev väldigt nöjd. Enbart svenska bolag, inser vad många fina svenska bolag det finns.

Nästa bolag jag väljer är Ferronordic!

Ett bolag som jag tog in i den  aktiva portföljen förra veckan.  Kollat på bolaget länge och tyckt om dem, gör ont att jag köpte det på toppen:) har haft lägen att komma in billigare men alltid haft en tvekan. Men när de fick uppdrag av Sandvik att sälja ännu en av deras produkter i Ryssland så kunde jag inte hålla mig. Det är ett bolag som växt vinsten med 24% årligen i snitt senaste 5 åren. , samt en ROIC på 43,7% i snitt senaste 5 åren.  Att Sandvik vill anlita dem att sälja deras produkter är ett stort kvalitetsstämpel på Ferronordic, Sandvik har egna åteförsäljarnätverk, men de tror att de kan få högre utväxling med Ferronordic som säljare. Sedan är detta en bet på Ryssland som jag tror kommer gå starkt, med ökade energipriser samt vad jag tror även ökade priser på metaller kommer leda till ännu mer investeringar i gruvindustrin. Deras investeringar i Tyskland kommer snart börja generera vinst. 

klarar de de 6 kriterierna?

Ägarlett? VD äger 7,2% procent så här har vi verkligen pilotskolan.

Lång väg att vandra?  Kommer vi investera i maskiner till gruvindustrin i framtiden ja. Min enda oro för Ferronordic har varit att Volvo på något sätt skulle börja med direktförsäljning och hoppa över Ferronordic. Men att Sandvik väljer att anlita dem talar emot det. Både Sandviken och Volvo har samma huvudägare i Industrivärden. Kan det bli ännu fler bolag som vill ha hjälp att sälja sina gruvprodukter till Ryssland, Epiroc? Sedan är de aktiva i två länder finns fler länder de kan ta plats i.

Bra kapital allokering?  Ja gör fina förvärv på låga multiplar.

Moat? Deras kontakter mot Ryssland verkar vara deras starka konkurrensfördel.

På avkastning på investerat kapital?  De har en Roic på 43,7 i snitt senaste 5 åren.

Värdering? PE10 för 2022 är oerhört billigt.

Slutsats Ferronordic klarar kriterierna med lätthet.


Sent ute med morgonrapporten så hoppar över råvaror och terminer.


Dagens poddtips Pierre intervjuar en kille som är insider i igamingbranchen förklarar väldigt bra och intierat om de svenska bolagen.

https://open.spotify.com/episode/3TwbgL76ZFgY8calVxNSLh?si=ttAOz4FmRKumJSFkGdAVwA

Dagens lästips Constellation softwares grundare och VD Mark Leonards investerar brev. fantastiskt mycket kunskap här. Han fick sluta skriva dem för att hans kollegor sa att konkurrenterna läste dem och kopierade dem.

https://www.csisoftware.com/category/press-releases/2021/02/15/constellation-software-releases-letter-to-shareholders


Hoppas ni får en fantastisk dag