Howard Marks

14.09.2021

Inga investeringsråd bara mina tankar. gör din egen analys

Marks

Lyssnade idag färdigt avsnittet med Howard marks i programmet we study billionaires. Några saker jag tar med mig. 

"på 1960-70 talet var det en stor tjurmarknad det populäraste man kunde investera i var de nifty fifty som var de 50 bästa och de bolag som växte snabbast P/E talen var mellan 60-90 för denna grupp. Ingenting kunde gå fel för dessa bolag sa man, hade man hållt dessa bolag mellan 1969-1974 hade man förlorat nästan alla sina pengar för 1974 var P/E talet för denna grupp mellan 8-9" (Detta har jag parafrasera från avsnittet).

"Its not what you buy its what you pay for it"

"There are no assets that are so good  they cant be overpriced and dangerous, and there are no assets that are to bad that they cant be bought at the right price" 

Mina tankar 

Hör ofta folk säga att jag tänker långsiktigt då spelar priset ingen roll, men om multipeln går från 70 till 20 på de 10 år du äger bolaget så har du inte gjort en bra affär även om tillväxten varit god.

Många bolag som idag är högt värderade verkar i branscher som förändras mycket tänker på många digitala bolag, jag tänker det är svårt att då veta hur deras konkurrensfördel är om 10 år? Jag tycker ett sådant bolag borde ha en lägre multipel än bolag som är i branscher där lite förändras, bostäder, järnväg osv. Jag är väldigt aktsam med vad jag betalar för ett bolag mitt dyraste bolag handlas till 10 gånger fritt kassaflöde. Det handlar om att jag inte vill förlora pengar, det finns bra bolag med låg multipel, om du letar ordentligt. Men ska du äga bolagen som alla andra äger då blir det dyrt i längden både för dig och din portfölj:)