Capex och kris i fredags

29.11.2021

Godmorgon!

Bara egna tankar gör alltid din egna analys.

Vaknade i fredags med att kolla oljepriset som alla andra dagar:) Oljepriset som hade legat stabilt hela veckan hade smällt ner under 80 började kolla runt och läste mig till ny Covidoro. När det smäller brukar jag agera om det är på gott eller ont är för tidigt att säga, första 5 åren har det nog varit ganska neutrallt resultat:) Efter att ha forskat runt började jag bli lite rädd för min exponering mot olja(cirka 50 procent). Jag tänkte att om det inte smäller fruktansvärt på morgonen så säljer jag av olja och tar in corona vinnare som fallit för mycket. IPCO och Africa Oil började ner runt 3 % inte mycket mer än börsen så jag sålde ner dem till runt 20% av portföljen. Köpte Coronavinnare jag tyckt fallit för mycket Gullberg Jansson, BHG fyllde på i Aspire som föll mer än oljebolagen samt ökade i Ratos. Tog även in G5 som jag kollat en längre period på Ambea  som är ett fantastiskt ocyckliskt bolag som handlas till runt 5ggr fritt kassaflöde aktien har på kort tid fallit från 75 kr till 55 utan nyheter. Sålde även Cenovus på eftermiddagen, den hade hunnit börja falla mer runt 7% för dagen när jag sålde.

Nu verkar jag kanske haft fel gällande corona att oron var överdriven, men mitt resonemang är att om det visar sig att jag var fel ute och detta var ofarligt kan jag komma in billigt igen i oljebolagen med inte allt för stor förlust. Men om det hade varit på riktigt detta och vi hade stått inför ny nedstägning av samhället och oljepriset hade dött helt, så hade jag legat illa till med tanke på att jag har runt 20% belåning. Vi får se vart allt landar men jag gillar verkligen dessa perioder när det smäller och jag tycker man kan hitta lägen.

Med det sagt får jag analysera senare om jag hade tjänat mer på att bara sitta still dessa gånger de smäller. Har bara hållit på i 5 år med investeringar så för tidigt att dra några slutsatser än:)

Jag spenderar ofta kvällarna med börsdata, älskar att använda programmet för att screena och kolla på olika bolag genom. En parameter som jag alltid har med när jag screenar är Capex% i snitt senaste 5 åren. Dvs hur stor procent av det operationella kassaflödet läggs på tillväxtsatsningar. Jag vill ha bolag som har något att återinvestera sina vinster i. Sedan gäller det att försöka förstå hur vinstdrivande detta är. Har kollat mycket på Millicom sista tiden och försökt förstå hur mycket de kommer behöva lägga på Capex kommande år. För det är ofta de som är problemet för de stora telekombolagen att de får lägga så mycket pengar på infrastruktur att vinsten aldrig riktigt hamnar på sista raden. Investeringarna är mer av Opex karaktär även om de skrivs under Capex. Bolaget verkar i en intressant marknad med hög bnp tillväxt. De är lägre värderade än konkurrenter. De har försökt renodla verksamheten till Sydamerika under några år, samt tagit enormt mycket Capex under några år, samt en hög belåning. Tror anledningen till att Kinnevik delade ut dem var att man helt enkelt ansåg att de kunde inte använda dem som högutdelande mjölko längre utan stora satsningar behövdes göras och man behövde få ner skuldsättningen.

 En summa som säger allt för mig är att de har lagt 40 miljarder kronor på Capex de senaste 5 åren och de har ett börsvärde på 29 miljarder så antingen är de dåliga på kapitalallokering eller så är bolaget grovt undervärderat. Jag vet inte men jag tänker försöka ta reda på det. En sak som är problem för mig är att Oljan är viktig för många av de länder som Millicom verkar i så oljepriset faller drastiskt så sjunker valutorna i de länder Millicom är aktiva i och därmed Millicoms vinst. Behöver jag mer exponering mot olja?

Hoppas ni får en fin dag!