Vilken typ av investerare är du?

26.01.2023


Inga investeringstips eller råd bara en amatör som älskar aktier som har funderingar.


Lyssnade för ovanlighetens skull på avanzapodden, börsveckan var där och skulle gå igenom sin utdelningsportfölj. Jag lyssnade för jag tycker Peter Hedlund är duktig från börsveckan. I början av avsnittet gick de igenom hur det hade gått för dem på börsen i deras privata portföljer föregående år. De blev väldigt defensiva och fick förklara sig. Jag tycker för mycket fokus läggs på att prata årsavkastning som är ett dumt mått. Ett år är för lite för att mäta din skicklighet på börsen, man måste zona ut en period på minst 5 år gärna 10 år och över alla börscykler för att kunna förstå om någon är en duktig investerare. Ta Ny teknik förvaltarna som överavkastat index över lång period, men det har bara gjort det under en period med låg inflation och sjunkande räntor. Hur de kommer klara sig framåt med stigande räntor och ökade avkastningskrav? ingen aning.


 Om man fokuserar på årsavkastningen kan man göra misstag, man tar beslut för att man vill få ett bra utfall på ett år inte långsiktigt. Jag började förra året jättebra, en kompis som är duktig investerare sa att har du börjat så bra måste du ta ner din exponering och bli till stor del likvid. Jag gick igenom portföljen tyckte allt som jag ägde fortfarande var väldigt billigt och att uppsidan var ordentligt mycket större än nedsidan. Med facit i hand fick han rätt jag var då upp drygt 50% och slutade året upp 35%, men att tolka det som han hade rätt är att vara resultatorienterad. Jag tycker med facit i hand jag gjorde rätt, hade oljepriset inte sjunkit drastiskt eller mina två största innehav Enquest och Harbour energy vid det tillfället blivit slaktade pga extra skatt i England, så hade jag kanske slutat 80% upp, ingen vet. Men tror aldrig det är rätt skydda ett års resultat.

Jag har hållit på med investeringar i 6 år tycker det är för kort tid att veta om jag är bra på detta, måste låta mer tid gå. Men jag tycker det är fantastiskt rolig hobby som jag lär mig massor av och ständigt hittar utveckling i.

I avsnittet diskutera de även diversifiering, tycker börsveckan är vettig i det hänseendet, de pratar om 10-15 aktier i en portfölj börjar du äga 30-40 så tappar du edge, enligt dem. Kvalitetsaktiepodden pratade också om diversifiering i senaste avsnittet, deras strategi är att ha runt 10 bolag i portföljen sällan något mer än 10% viktat. De sa att även om du kan ditt bolag bra, så kan något hända som man ej kunnat tro, de tog exemplet Ferronordic och Ryssland. Om du då hade haft 40% i Ferronordic hur hade du då mått? 

Själv så ligger jag på runt 15 innehav, med största innehavet runt 15% nu. Men detta kan variera, jag ligger tungt i en branch, (olja) runt 60%. Men jag ser definitivt mycket större uppsida i den branchen än allal andra. Och pga bolagens låga värdering, så är nedsidan i de flesta av mina bolag väldigt låg enligt mig.

För att optimera hade jag kanske velat ha 8 bolag mer pengar i mina bästa ideer, men är nog ett mått av fomo som hindrar mig från detta., men det är något jag får jobba med, något som blivit bättre för mig ochså. Har inga problem att släppa ett bolag idag som jag tycker är fullvärderat och sedan se det gå 20% till. Förut hade jag nog då börjat fundera på att hitta läge att köpa tillbaka bolaget.

En sak jag stör mig på är twitter profiler som gör lister med alla böcker de läser, något som jag tror hetsar andra att läsa många böcker och på fel sätt.  Jag lyssna på  fler finansböcker förr då lyssna jag nog en i veckan, nu läser jag en i månaden detta ger mig mer. Dels lyssnar jag bara när jag är sugen så jag tar in mer och jag lyssnar bara när jag har något vettigt att lyssna på. För mig var det som en quick fix  att pumpa in massa böcker på kort tid, för att täppa igen kunskapsluckor men hetsen gjorde bara att det blev ofokuserad lyssning och mycket kunskap som inte satt djupt, dvs jag kunde lite grann om det men förstod inte fullt ut. Nu om jag inte fattar något stannar jag upp lyssnar om kanske läser något från en annan källa om ämnet. Tror det gäller allt i livet kvalite före kvantitet.

En annan sak jag ser folk göra att de låser sig vid en strategi tex Utdelningsstrategi som de försvarar till döden, gör inte det. Fundera på varje strategi som finns hur skulle det funka för mig vilken avkastning kan det tänkas ge mig, hur skulle jag må om jag använde den? För mår du bäst av att använda dig av Buy and hold, utdelningsstrategi, momentumstrategi, tilväxtstrategi osv så kanske är det bäst för dig, även om avkastningen hade kunnat vara större med någon annan strategi. Men lås inte fast dig utan kolla med öppna ögon vad för olika strategier som kan finnas. Man kanske kan variera. Bli inte den som säger min strategi är den överlägsna och den enda som funkar och hugg ner alla argument som felaktiga, ta istället till dig av feedbacken och fundera.


Ge mig gärna feedback på mina funderingar